Administracinė navigacija
Putinų gimnazija

Kūrėjų pavasaris Putinuose

Kūrėjų pavasaris Putinuose

„Labas rytas, Virginija! Šįryt turbūt ir šuns nevarytume laukan. Tad pasimatymą atidėkime pagal aplinkybes kitai dienai. Nesušalkite!” – tokią elektroninę žinutę gegužės 12 d. paryčiais, kai vyšnių, obelų žiedai ir visa aplinkui skendėjo baltame sniego patale, o iš dangaus vis dribo neišsnigtas praėjusios žiemos sniegas; tokią tat žinutę gavo Virginija Vasiliūnienė, Putinų gimnazijos dailės ir technologijų mokytoja metodininkė, su kuria tarėmės susitikti, pakalbėti apie buvusius Menų pavasarius ar Kūrėjų dienas Putinų gimnazijoje įpusėjus kiekvienam gegužės mėnesiui.

a2.jpg

Dėl to nesibaigiančio koronaviruso su gerbiama mokytoja Virginija ir kitais pedagogais leidžiamės nuotoliniu būdu į prisiminimus.

*** jau buvo

-Pernai gimnazijoje veikė Menų gatvelė: foto studija, piešimo klasė, kavinė, teatras, – kalba mokytoja Virginija, o tuo tarpu bibliotekininkė Eglė Juodžiukynienė, sukaupusi visą šūsnį fotografijų, atrenka pačias įspūdingiausias akimirkas.

-Atsimenu, kai vykdavo didelės mugės. Mokiniai pardavinėdavo savo nupieštus paveikslus ar molio dirbinius, skanėstus, – tęsia.

7.jpg

Pertraukų metu muzika skambėjo svetainėje, pirmojo aukšto fojė. Grojo ir dainavo mūsų mokiniai bei kitų mokyklų svečiai, – vis žadina mūsų vaizduotę pedagogė.

-Šią dieną šoka parengtus šokio mokytojos ekspertės Rūtos Graužlienės šokius gimnazijos mokiniai. Kieme prisijungia visi mėgstantys šokį. Šoka mokiniai ir gimnazijos mokytojai, – liudija mokytoja Virginija.

1.JPG

-Aha, paskambinkime šokio mokytojai Rūtai. (Atsiliepia). Ką pamenate apie menų, kūrėjų dienas Putinuose?

-Tikrai neatsimenu, kada pirmą kartą buvo surengtas „Menų pavasaris“ (beje, gimnazijos direktorė Daiva Sabaliauskienė priminė, kad tai įvyko 2007 m.). Jis keitė vietą erdvėse aplink mokyklą. Pirmosiose šventėse dalyvaudavo ir pradinukų klasės, įvairaus amžiaus šokio studijos „Svaja“ šokėjų būrys. Tada susirinkdavo daug tėvelių.

14.jpg

Mokyklai tapus gimnazija, šiek tiek pasikeitė ir šventės formatas. Kiekvienais metais pasirodo mokinės, kurios turi šokio pamokas. Jos pristato linijinių šokių kompoziciją. Esame šokę su helio balionais. Pabaigoje pasirodymo juos paleidome į orą. Visuomet pasirodo šokio studijos „Svaja“ šokėjos.

6.jpg

Taip pat gražia tradicija tapo klasių, kurios per šokio pamokas sukuria gražiausią flashmobą („žaibiškas sambūris‘‘ arba šokio kompozicija – aut. pastaba), pasirodymai. Šventėje pasirodo ir mūsų svečių kolektyvai.
Norėčiau, kad šis renginys ar reginys persikeltų į virtualią erdvę.

*** tai yra

Bendrakeleivė Virginija primena, jog vyko konferencija – pirmokai pristatė visus metus vykdytą tiriamųjų darbų veiklą (tai KUV darbai). Beje, šiemet prieš įsisiautėjant koronavirusui kovo mėnesį I a klasės mokiniai (klasės vadovė Rosita Meiluvienė, anglų k. vyr. mokytoja) dalyvavo Kūrybingumo mokyklos organizuotame Kūrybingiausios klasės konkurse. Jie parengė filmuką apie pamoką – KUV (kūrybiškumo ugdymo valanda). KUV metu mokiniai, pasikonsultuodami su mokytojais, renkasi temas iš mokomųjų dalykų, paruošia ir pristato kūrybos rezultatą.

Mano supratimu, šis ar panašus rezultatas yra kur kas pranašesnis, netgi objektyvesnis už „Reitingų“ žurnale kasmet skaičiuojamas ir dalijamas vietas mokykloms, atkreipiant dėmesį kad ir į tokį kriterijų –„ į užsienio aukštąsias mokyklas įstojo abiturientų“. Daug svarbesnis kriterijus – kūrybiškumo ugdymas, taip reikalingas visuomenės ir mūsų valstybės vystymuisi XXI a.
Taigi šiose pamokose mokiniai išsilaisvina kūrybiškai , turi galimybę pabėgti nuo įprasto mokymosi režimo. Taip pat I a klasė dalyvauja ir e Twinning projekte „Be eco – friendly“ („Draugiškas aplinkai“). Šiame projekte kartu su daugeliu kitų Europos šalių pirmokai atstovauja savo mokyklai ir plečia žinias, kaip prisidėti prie gamtos saugos puoselėjimo. Projekto veikla taip pat skatina kūrybingumą. Logotipo kūrimas naudojant lazerinę pjaustyklę, maišelių gaminimas iš panaudotų rūbų, ekologijos taisyklių kūrimas. Visa tai tik maža dalis, ką pirmokai veikia dalyvaudami projekte.

I a klasės vadovė Rosita džiaugiasi, kad filmukas apie tokias kūrybiškumo ir linksmybių kupinas pamokas pirmokams Kūrybingiausios klasės konkurse laimėjo mažąjį finalą, po kurio jie varžysis ir didžiajame finale kartu su kitais mažojo finalo laimėtojais.

10.jpg

Prie filmuko įgyvendinimo dirbę mokiniai gavo Vilniaus universiteto įsteigtas dovanas – po kuprinę, gertuvę ir penalą.

Kalbamės su neformaliojo ugdymo ir dailės mokytoju metodininku Mantu Kazakevičiumi, kurio patirtis dirbti naujai siejama su Masačiusetso (JAV) technologijų universitetu. Jame prieš dešimtmetį buvo įsteigta pirmoji laboratorija- anglų k. „ fabrication laboratory“ (FAB – LAB), skirta asmeninei kūrybai pasitelkiant skaitmenizuotas gamybos priemones: 3 D spausdintuvus, cnc frezavimo , lazerines pjovimo, vinilinių plėvelių pjaustymo stakles ir kt.

9.jpg

Gimnazijoje tokios dirbtuvės pradėjo veikti prieš trejus metus, o mokytojas Mantas čia darbuojasi antrus metus dalykiškai bendradarbiaudamas su kolege Virginija integruojant dailės ir technologijų ugdymo turinį . Jis teigia, jog tai – nuostabi erdvė, suteikianti puikias galimybes praktiškai išbandyti savo idėjas, sukurti ir pagaminti dalykus, kurių net šiais masinio vartojimo laikais nenusipirksi. O tuo ypatingu gaminiu gali būti viskas : pradedant vienetiniu papuošalu ir baigiant tikrų tikriausiu funkcionuojančiu robotu. Per šiuos metus su mokiniais pagamino įspūdingą laikrodį- ekraną, panaudodami stalo teniso kamuoliukus;

8.jpg

taip pat kiaušinių marginimo robotą, galintį ant kiaušinio nupiešti bet kokį kompiuteriu paruoštą ornamentą; pagamino veikiantį žymaus italų renesanso dailininko ir išradėjo Leonardo da Vinčio suprojektuoto tanko modelį. Tiesa, dar eksperimentavo, kai gamino pinhole fotoaparatą. Pagamino automatinio kiaušinių vartymo įrenginį, skirtą kurtinių veislynui, veikiančiame Viešvilės gamtiniame rezervate, esančiame Jurbarko ir Tauragės rajonuose.

Iš pokalbio suprantame, jog šitokia kūryba itin praktiška, artima gamybai. Ką gi, siekiamės su ne mažiau energinga ekonomikos, verslumo ir geografijos mokytoja metodininke Jolita Noruviene ir laukiame prisiminimų iš tradicija tapusio renginio.
Mokytoja detaliai paaiškina gimnazijos kūrėjų veiklos esmę , savotišką jų virsmą, kadangi, jos žodžiais, „Kūrėjo valanda“ – tai ne tik susitikimai su menininkais, verslininkais, kultūrinių renginių organizatoriais, bet ir pats kūrybos procesas plačiąja prasme. Ne vienoje veikloje su gimnazistais dalyvavo dzūkiškos šnektos ir tradicijų puoselėtoja, drabužių prekės ženklo „Viecinis“ įkūrėja Milda Staugaitienė, kuri su gimnazistais dalijosi verslo įkūrimo paslaptimis, prekinio ženklo istorija bei modeliavo naujus dzūkiškus posakius ant drabužių.

Su gimnazistais susitiko ir šeimos verslą Alytuje įkūrusio Vilkyškių (Pagėgių sav.) pieninės firminės parduotuvės MB „Sviestinė“ savininkas Marius Kamorūnas. Susitikimo metu verslininkas dalijosi savo asmenine patirtimi, kaip kilo mintis kurti verslą Alytuje, kokių savybių reikia norint pradėti verslą. Koks apskritai turi būti žmogus, norintis pasiekti savo svajones. Diskutavo su mokiniais, kokį kelią turėjo nueiti, kol įkūrė vieną jaukiausių, mano manymu, parduotuvių Alytuje.
Pedagogė Jolita vertina, kad tradicinio renginio „Kūrėjų pavasaris“ metu taip pat kiekviena klasė sukuria, pagamina, pasiruošia produkciją, kurią parduoda renginio metu lauke arba I aukšto fojė. Taip norima įtraukti į kūrybiškumą, verslumą visas gimnazijoje besimokančias klases.

Dar poetė S. Nėris įrodė, jog nuo antikos laikų skrajojantis posakis “ Pabūklams gaudžiant, mūzos tyli“ nėra visiškai neginčytinas. Štai ir bibliotekos vedėja Marytė Žuromskienė, Alytaus literatų klubo „Tėkmė“ narė, kuria eiles net ir pačiose kebliausiose, sudėtingiausiose gyvenimo situacijose. Skaitome…

„Pavasarių kryžkelėj …“

Balta žiedlapio ašara
jaunystės skruostu nuriedėjo …

Visus pavasarius surinkai į albumus prisiminimams atgaivinti.

Keliai ir kryžkelės, tavęs dar nepažinę, laukia nerimastingų ieškojimų krypties.

Vaike, tik bitės dūzgesio sparnu nuskriejęs laikas, pripildęs išminties ąsotį, lydės tave pačiais
plačiausiais vieškeliais
gyvenimo kelionės …

Atrask tą niekam nepažintą …

Jis tik TAVO.

Dar siūlome paskaityti lietuvių kalbos ir literatūros mokytojos metodininkės Algidos Sabonienės eilių. (Jos ugdytinių eilėraščiai publikuoti „A. n.“ vasario mėn. (Nr. 14).

pavasaris.jpg
12.jpg

***bus dar

Putinų gimnazijos direktorė Daiva Sabaliauskienė, linkėdama kūrybinio nuoširdumo visai bendruomenei, tarsi apibendrino kūrėjų kelią dabartiniu metu, skalsiais potėpiais išryškino gimnazijos perspektyvą. Ji kalbėjo taip: „Nuotolinis mokymo procesas „nutildė“ tradicinį gimnazijos kūrėjų – šokėjų, aktorių, dainininkų – repeticijų šurmulį, „uždarė“ inžinerinių technologijų akademijos laboratorijos duris, bet neatėmė jaudulio laukiant jau tradiciniu Alytaus Putinų gimnazijoje tapusio Kūrėjų pavasario.

Garsusis prancūzų rašytojas ir lakūnas Antuanas de Sent Egziuperi yra pasakęs: “Išlaisvink žmogų, ir jis pradės kurti“. Gimnazijos siekiamybė sudaryti sąlygas mokinių saviraiškai, kūrybiniam potencialui reikštis atsiskleidžia formuojant ugdymo turinio pasiūlą gimnazistams, vertinant išskirtinius menų brandos egzaminų produktus.

Tikiuosi, kad pasikeitęs renginių formatas – virtualūs tekstai, etiudai, parodos, koncertai – leis mums suprasti ir garbingo Suvalkijos sūnaus, Lietuvos Respublikos Prezidento Kazio Griniaus žodžius: “Tikrieji meno tiesos kriterijai yra ne regimoji tikrovė, bet kūrėjo intuityvus nuoširdumas, kūrėjo išraiškos atitikimas įkvėpimo idealui, vidinio prieštaravimo nebuvimas“.
Man belieka pasakyti tik tiek, jog prisiminimai yra gerai, kaukės – kažkas netikėta, paslaptinga, vėlyvo pavasario sniegas – baisiai nepatogus, pavojingas, netgi rizikingas reiškinys, o bendravimas nuotoliniu būdu – įmanomas, bet ar ilgam ?..

Kaip ir tie šio pavasario neįvykusios Eurovizijos dalyviai ( susitiko – nesusitiko, paklausė dainų: išgirdo – neišgirdo, prisiminė, palinkėjo per nuotolį „truputį laimės, truputį džiaugsmo“, bet su viltimi, kad po metų tikrai susitiks Roterdame, Olandijoje), taip ir aš sakau:“ Sudie, Virginija, sudie, Egle, Mantai, Rūta,Žiedūne, Maryte, Rosita, Jolita, sudie visiems, nes susitiksime po metų Kūrėjų pavasario šventėje Putinuose tikrai.

Reikia tikėti!

Vytautas Bigaila,
Putinų gimnazijos neformaliojo ugdymo mokytojas